maanantai 7. marraskuuta 2016

76. Savon Sanomat

"Raukat rajat ovat siis yhdellä kertaa poliittisia ja esteettisiä. Koska rajat ovat historiallisia, niiden käsittely on analyyttista, ja koska tutkijat eivät niitä tiedosta, analyysi on usein kovasanaista.

Tätä ei pidä kuitata liioitteluna tai jääräpäisyytenä, sillä teoksen retoriikan ja argumentaation välillä on oleellisia yhteyksiä, joita on syytä opetella lukemaan yhtä tarkasti kuin mitä tahansa kaunokirjallista teosta.

Opettelun voi halutessaan aloittaa tässä arvostelussa nolosti jäljitellyistä virkerakenteista, joissa toisiaan täydentävät ja muuntavat verbit ja adjektiivit avaavat kohteeseensa enemmän tasoja kuin pelkkä teemoihin tuijottava ja inttämiseen juuttuva lukutapa osaa tai haluaa löytää."

Viikkoni olisi tuskin voinut alkaa paremmin kuin tällä Hannu Poutiaisen kirja-arvostelulla, jonka Savon Sanomat julkaisi tänään klo 0.01. Se on kokonaisuudessaan luettavissa täällä: 

http://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/kirjat/Markku-Eskelinen-Raukoilla-rajoilla.-Suomen-kielisen-proosakirjallisuuden-historiaa./869111