keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Viides viesti: Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen Markku Eskeliselle 9.2.2023 9.22

 

Pahoittelen viivästynyttä vastausta. Olen ollut vähän kiireinen edunvalvonnan takia. Lyhyet vastaukset alla:


Lähettäjä: Markku 

Lähetetty: tiistai 7. helmikuuta 2023 7.35
Vastaanottaja: Ville Hytönen <puheenjohtaja@kirjailijaliitto.fi>
Aihe: VS: Jäsenhakemuksesi

Terve Ville,

vastauksesi ei vastaa kysymyksiini vaan väistelee niitä ja onnistuu vain lisäämään Kirjailijaliitosta saamieni viestien ristiriitaisuksia.

Tieto siitä, että standardivastauksia on kahta lajia, ei poista ristiriitaa saamani standardivastauksen ja sinulta vasta Onnisen jutun jälkeen saamani teosteni laatua ja hakemuksen täydentämismahdollisuutta koskevan viestin välillä eli vielä kerran rautalangasta väännettynä tätä: ”Viestissäsi kerrot kuitenkin, että jäsenhakemukseni hylkäämisen syy ei ollut laadullinen vaan toisen hakemusteoksen arviointi ”kaunokirjallisuuden ulkopuolelle” eli oletettavasti Kolmen kehän sirkuksen arviointi tietokirjaksi. Jos näin todella on, niin miksi sitä ei todettu vastauksessa jäsenhakemukseeni?”

Koska toiminnan tehokkuuden kannalta on järkevää, että sekä hyväksytyt että ei-hyväksytyt saavat standardivastauksen. Tässäkään emme anna erikoispalveluja naamaperustein.


Sivumennen sanoen, uhkailun ja maalittamisen vaaran välttäminen on kehno argumentti, koska sehän kohdistuu koko ajan jäsenyyspäätökset tekevän johtokunnan jäseniin, joiden henkilöllisyys on julkista tietoa. Minulle liiton johtokunnan vastuunpakoilu anonyymin jäsentyöryhmän mielipiteisiin vetoamalla kertoo siitä, ettei johtokunta kykene seisomaan päätöstensä takana.

Tiedän että kaltaisesi 1980- ja 1990-luvun kovanaama pitää voimakkaasta henkilöön käymisestä. Yleinen näkemys on kuitenkin nykyään erilainen ja minusta kaiken toksisuuden väheneminen on ihan asiallista, kun ollaan asiallisissa asioissa asioimassa.


On itsestään selvää, että liitto tekee jäsenyyspäätökset itsenäisesti. Yritin ilmeisen turhaan kiinnittää huomiotasi siihen, ettei liiton jäsentyöryhmän ja johtokunnan kanta ei-kaunokirjallisesta teoksesta ole uskottava, koska se poikkeaa niin monen muun vakiintuneen ja asiantuntevan kirjallisuustoimijan näkemyksestä, ja koska se ei ole uskottava, se herättää ja on jo herättänyt monenlaisia spekulaatioita jäsenhakemukseni hylkäämisen syistä. Tutkijoiden ja muiden toimijoiden tulkinta ”kavereikseni” on surkuhupaisa defenssi.

Kuten sanoin, kirjailijaliitto päättää näistä asioista itsenäisesti. Moni hakija on sitä mieltä, että hylkäyspäätös ei ole uskottava ja siihen löytyy aina perusteita.

Vastausten välttelyssäsi on myös koomiset ulottuvuutensa kuten kokemuksiini kohdistuva psykologinen spekulaatio. Sanoinhan jo Suomen Kuvalehden haastattelussa, että olen aikoja sitten lakannut olemasta persona non grata kirjailijoille, kustantajille, kirjallisuudentutkijoille, kirjallisuushistorioitsijoille ja apurahoittajille.

Se on hyvä. Siksi tämä hylkäys ei siis jää sinua kaivelemaan ja suunnistat positiivisin mielin uusia tuulia kohti.

Kaikkea hyvää,

Ville