keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Kolmas viesti: Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen Markku Eskeliselle 6.2.2023 22.03

 

Terve, mukavaa että ehdit vastata,

kyllä, tämä on standardivastaus, joka lähtee suurimmalle osalle hakijoista. Toinen standardivastaus ilmaisee, ettei kannata jatkossa lähettää mitään. Muita vastauksia ei lähde. Ja kyllä, kirjailijaliiton puheenjohtaja vastaa liiton aiemmista päätöksistä, on hän sitten ollut niitä tekemässä tahi ei.

Jäsentyöryhmä valmistelee esityksen hallitukselle. Kuten varmasti jo arvasitkin, en voi kertoa jäsentyöryhmän kokoonpanosta mitään ilmeisen uhkailun ja maalittamisen vaaran takia. En tietenkään epäile sinun sellaiseen syyllistyvän, mutta koska näin on käynyt aiemmin jäsenhakemusten kohdalla, olemme päättäneet olla kertomatta jäsentyöryhmästä enempää kuin sen olemassaolon. Aiempina vuosina on nähty tappouhkauskin.

Touko Siltala tai Antti Arnkill eivät luonnollisesti tee päätöksiä Suomen kirjailijaliitossa, ei liioin kustantamon markkinointitiimi tai edes kukaan hakevan kirjailijan kaveri. Ei edes kirjan kritikoinut kriitikko. Jäsentyöryhmän työ määrittelee liiton kannan joka kerta erikseen siitä, mikä on kaunokirjallisuutta ja mikä ei.

Minusta on erikoista ajatella, että sinua jotenkin vainottaisiin tai persoonasi takia väheksyttäisiin missä tahansa toimielimessä tai instanssista, kuten vihjailustasi voisi päätellä. Ymmärtääkseni 1980- ja 1990-lukukin ovat jo loppuneet eikä kirjallinen vihanpito ole oikein enää muodissa. Minun on myös mahdoton uskoa, että liiton missään toimielimissä olisi ketään, jolle merkitsisit niin intohimoisesti jotain sellaista, että pätevää arviointia ei voisi tehdä.  

En voi sille mitään, että olet eri mieltä johtokunnan hyväksymästä jäsentyöryhmän näkemyksestä. Olen myös vakuuttunut, että moni muukin samalla kertaa hakenut on myös eri mieltä. Niin on jokainen kerta.

Toivon tietysti, että täydennät hakemustasi, mutta jos et, tapaamme varmasti toisissa merkeissä jatkossa.

Kaikkea hyvää,


Ville