keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Neljäs viesti: Markku Eskelinen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytöselle 7.2.2023 7.34

Terve Ville,

vastauksesi ei vastaa kysymyksiini vaan väistelee niitä ja onnistuu vain lisäämään Kirjailijaliitosta saamieni viestien ristiriitaisuksia.

Tieto siitä, että standardivastauksia on kahta lajia, ei poista ristiriitaa saamani standardivastauksen ja sinulta vasta Onnisen jutun jälkeen saamani teosteni laatua ja hakemuksen täydentämismahdollisuutta koskevan viestin välillä eli vielä kerran rautalangasta väännettynä tätä: ”Viestissäsi kerrot kuitenkin, että jäsenhakemukseni hylkäämisen syy ei ollut laadullinen vaan toisen hakemusteoksen arviointi ”kaunokirjallisuuden ulkopuolelle” eli oletettavasti Kolmen kehän sirkuksen arviointi tietokirjaksi. Jos näin todella on, niin miksi sitä ei todettu vastauksessa jäsenhakemukseeni?”

Sivumennen sanoen, uhkailun ja maalittamisen vaaran välttäminen on kehno argumentti, koska sehän kohdistuu koko ajan jäsenyyspäätökset tekevän johtokunnan jäseniin, joiden henkilöllisyys on julkista tietoa. Minulle liiton johtokunnan vastuunpakoilu anonyymin jäsentyöryhmän mielipiteisiin vetoamalla kertoo siitä, ettei johtokunta kykene seisomaan päätöstensä takana.

On itsestään selvää, että liitto tekee jäsenyyspäätökset itsenäisesti. Yritin ilmeisen turhaan kiinnittää huomiotasi siihen, ettei liiton jäsentyöryhmän ja johtokunnan kanta ei-kaunokirjallisesta teoksesta ole uskottava, koska se poikkeaa niin monen muun vakiintuneen ja asiantuntevan kirjallisuustoimijan näkemyksestä, ja koska se ei ole uskottava, se herättää ja on jo herättänyt monenlaisia spekulaatioita jäsenhakemukseni hylkäämisen syistä. Tutkijoiden ja muiden toimijoiden tulkinta ”kavereikseni” on surkuhupaisa defenssi.

Vastausten välttelyssäsi on myös koomiset ulottuvuutensa kuten kokemuksiini kohdistuva psykologinen spekulaatio. Sanoinhan jo Suomen Kuvalehden haastattelussa, että olen aikoja sitten lakannut olemasta persona non grata kirjailijoille, kustantajille, kirjallisuudentutkijoille, kirjallisuushistorioitsijoille ja apurahoittajille.

Kehotan Sinua lukemaan uudelleen niin Onnisen haastattelun, vastaukseni viesteihisi kuin jäsentyöryhmän käsittelemät teokseni ja palaamaan asiaan sitten kun/jos rahkeet riittävät.

Ystävällisin terveisin

Markku